Skip to content

Къде и защо да отидем на планина в България

Малкото градче Банско е разположен в подножието на североизточен Пирин планина на около 925 метра височина. В Банско живеят около 9500 живущи и то отстои на 6 км южно от Разлог, на шестдесет км югоизточно от „Горна Джумая“ и на сто и шестдесет километра на юг от град София.

Град Банско е място, където старото и новото живеят заедно.

Града е еднакво привлекателен и през четирите сезона на дванадесетомесечието. Банско, разполага с богата база от модерни хотели и почивни станции и е като магнит за българските и чуждите летуващи.

Локацията му дава възможност за задържане на снега в периода от декември чак до месец Април, а Пирин дава перфектни условия за ски спортове. В изминалите год. Банско стана най-популярния ни зимен курорт. Тук се строят доста нови хотели, ресторанти и механи. На негова територия се изградиха писти за ски с обща дължина над 70 километра, намиращи се от нива две хиляди петстотин и петдесет метра и спускащи се до 1000 метра надморска в-на. Скицентърът в Банско има на разположение повече от двадесет и пет км. лифтове. Самите писти са обширни и имат машини за изкуствена снежна настилка.

На всеки дванадесет месеца през август в града се организира традиционният летен фестивал по джаз пеене в които участват изпълнители от страната и чужбина. В продължение на цяла седмица летуващи и фенове се наслаждават на виртуозните изпълнения.

Курорта Боровец е безспорно най-големият планински курорт в родината ни. Локализиран е към хиляда триста и петдесет м. надм. в-на в полите на връх Мусала (2925 метра). Отстои на единадесет километра от град Самоков, към седемдесет и пет км от столицата и на 125 километра от втория по големина град в България.

Курортът дава великолепни възможности за почивки целогодишно. Летният сезон е прохладен, а зимата – мека. Здравословният климат го е превърнал в искано място за спорт и отдих. Перфектни възможности се предоставят в Боровец за практикуване на зимни спортове и затова курортът е бил вече два пъти хост на Световни първенства по ски спортове. Има изградена и писта за биатлон, която е една от най-качествените в света. Разполага с добре развита мрежа от лифтове обслужва до 11 200 туристи на час и дава достъп до всичките писти в курорта. Те са дълги към шестдесет километра и те са с всякаква степен на трудност.

Поддържат се в отлично състояние и дебелината на снега е приблизително над едно цяло и два м. Има повече от десет центъра, в които се дават под наем скиекипировка, ски, шейни, и в които може да съхранявате вашата екипировка. Действащото скиучилище е с интернационална известност и има на разположение над 150 инструктора, знаещи чужд език. След като обучението завърши се издава сертификат.