Skip to content

Кои са онези най-лоши навици на туристите и по какъв начин да не сте като тях

Помислете само – колко на брой пъти сте виждали японец с камера, който снима до умопомрачение всичко, което изниква срещу него? И колко пъти сте получили силен удар от гигантската раница на почиващ, който е спрял изведнъж по средата на тротоара, за да разгърне своя пътеводител? Ето и кратък лист с най-типичните провинения на глупавичките туристи.

Туристите спират на средата на улица с доста хора и взимат фотоапарата си, за да щракнат прекрасната фасада на сградата отсреща, докато около тях се разнасят гневни клаксони. Почти същото е да се спрат на който и да е тротоар, за да помолят пешеходец да ги щракне как „почиват“ на съседната пейка. При положение, че се поставят на мястото на местните жители, които трябва по 20 пъти на ден да щракнат туристите, картинката ще им стане пределно ясно, но уви.

Ако трябва да сме честни, много туристи забравят вкъщи културното си държание, и заради този факт идват на бял свят стереотипите. Да речем американците си мислят следното като им говорим за хора от Европа – бели младежи с гигантски „торби“, които блъскат с нея всички около тях. Най-разумният начин е да я оставят в някой мотел да се пази, но няма кой да се сети?

Още едно неприятно нещо е, че туристите много рядко се сещат да питат докато е време. Картите понякога са подвеждащи – затова един въпрос постоянно би могъл да ги спаси, но повечето тези почиващи си мислят, че могат да се справят сами и се предават, едва когато се озоват в някой квартал в края на града (а тогава е страшно трудно и изнервящо да се обяснявате). Един добър вариант е да поискате на рецепцията в хотела ви да ви нарисуват карта на черноморец.