Skip to content

Високопланински туризъм и как да се изкачим до там

Много туристи, които са отегчени до крайност от утвърдените и пренаселени маршрути и вече са открили неподправената красота на дивите места, сега имат нова тръпка – високопланинския туризъм. Високопланинските маршрути на няколко стотин и дори хиляди метра надморска височина предоставят на запалените планинари неповторимата тръпка, от коята те се нуждаят. Ако и вие сте от тези български авантюристи, то тогава високопланинският туризъм е точно за вас. http://www.holidayplanet.bg/best-travel/main

Но не бързайте, преди да започнете да мечтаете за върха на планината, първо и най-важно, което трябва да разберете как се стига там. Високопланинския туризъм не е кой знае колко по-различен от обикновения туризъм. Основната разлика е, че е необходима по-голяма издържливост и самият терен, който ще изкачвате по-различен. Все пак екипировката е горе-долу същата, както и идеята.

Новата система на екипиране и обличане от три пласта, която е широко използвана при стандартния туризъм е в сила и при високопланинския туризъм. На кратко казано – пластовата система на обличане предлага 3 различни пласта от дрехи, които туриста е нужно да облече.

Първо е базовият слой, който трябва да осигури сух и удобен климат около кожата. При планинския туризъм спокойно можете да облечете два чифта топло бельо с дълги ръкави и крачоли. Те е хубаво да са направени от синтетика, не от памук.

Вторият пласт, от който имате нужда в Рила, е изолиращия слой. Този слой предлага повече топлина от гореспоменатия и защитния слой, който ще обсъдим в следващия параграф.

И последен е защитния слой, който предлага защита от дъжда, вятъра, снега, леда и така нататък.

При някои ситуации е добре обаче да се добави и четвърти слой облекло – слой за още по-добра изолация.

По върховете твърде вероятно ще имате нужда и от защита за очите. При минусови и температури и заснежени склонове слепотата е често срещано явление, предизвикана от отблясъците на слънцето в снега. Важно е също в слънчево време да носите защитни очила за добра защита от ултравиолетовите лъчи на слънцето.